Recept: Lactosevrije Manti (Turkse Ravioli)

Ik houd heel erg van de Italiaanse, Mexicaanse en Spaanse keuken, maar ook de Turkse keuken is mij niet vreemd. Een van mijn favoriete gerechten die ik al jaren niet meer heb gegeten, omdat ik er erg slecht tegen kan, is Manti (mantı). Dit zijn gevulde deegkussentjes/ravioli met drie sauzen: tomatensaus, yoghurtsaus en botersaus. Nu ik naar de ingrediënten kijk snap ik ook wel waarom ik hier achteraf altijd spijt van kreeg. Uiteraard is alles met een beetje goede moed en kennis aan te passen. Dus bij deze een lactosevrije variant op Manti.

mantirecept

Ingrediënten
Voor het deeg:
500 gram tarwebloem
1/2 tl zout
2 eieren
75ml lauw water

Voor de vulling:
250 gram biologisch rundergehakt
2 uien, fijngesneden
3 el verse peterselie
peper en zout naar smaak

Voor de sauzen:
olijfolie
1 tomaat, in kleine stukjes
1/2 rode peper, zaadjes eruit, fijngesneden
250 ml (lactosevrije) yoghurt of sojayoghurt
3 teentjes knoflook, gestampt tot een pasta
100 gram soja- of lactosevrije boter
1 tl chilivlokken (of cayennepeper)
1 el gedroogde munt

1. Zeef de bloem in een grote kom. Voeg het zout toe, maak een kuiltje en breek daar in de eieren. Roer de eieren door de bloem. Voeg ondertussen beetje bij beetje het water toe.

2. Kneed het met natte handen in ongeveer 8 minuten tot een glad deeg. Verdeel dit in drie portiers, maak er balletjes van en bedek ze 10 minuten met een vochtige doek.

3. Meng voor de vulling het gehakt, de ui en de peterselie. Voeg peper en zout toe naar smaak. Roer goed door en zet even opzij.

4. Rol het eerste deegballetje uit tot een lap met een dikte van 1 a 2 mm op een met bloem bestrooide snijplank. Snijd er vierkantjes uit van ongeveer 3-4 cm.

5. Schep telkens 1 tl gehakt in het midden van een vierkantje. Breng de punten bij elkaar en druk stevig aan. Herhaal dit met de rest van het deeg.

6. Breng 2 liter gezouten water aan de kook in een grote pan. Voeg de deegpakketjes toe en roer zachtjes. Laat 4 minuten zonder deksel koken op laag vuur. Roer af en toe voorzichtig door.

7. Smoor voor de tomatensaus de tomatenblokjes 5 minuten in een pan met wat olie. Voeg de rode peper toe en houd warm. Meng voor de yoghurtsaus de yoghurt met de knoflook. Smelt voor de botersaus de boter met de chilivlokken (of cayennepeper) en gedroogde munt.

8. Haal de deegpakketjes uit het water en verdeel over vier borden. Schep er eerst wat yoghurtsaus over, vervolgens de tomatensaus en besprenkel tenslotte met de botersaus.

Enjoy!♥

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s