Recept: Fruitig Havermout Ontbijt

Ik ben deze week met een soort van experiment bezig. Je zou het de 7-Day Gluten Free Challenge kunnen noemen. Al wil ik niemand per definitie een glutenvrij dieet aanraden. In Hollywood lijkt het onderhand een soort hype en sommige celebrities zweren erbij. Maar, ik vind dat als je lichaam op een normale manier met gluten om kan gaan, het onnodig is en het zeker geen dieet is dat je moet gaan volgen om gewicht te verliezen. Ik probeer het een week uit omdat ik het vermoeden heb dat mijn lichaam niet zo goed reageert op gluten. Ik eet nu bijna 4 maanden suiker, lactose en gistvrij, maar ik heb nog steeds het gevoel alsof er iets is wat ik eet dat niet goed valt. Ik merk dat ik – als ik op een dag veel brood en pasta heb gegeten – erg veel last van buikpijn heb. Vandaar dat ik deze week gluten (van tarwe) zoveel mogelijk probeer te vermijden om te kijken of ik iets merk.

oatmeal

Omdat speltbrood in mijn lokale reformwinkel ontzettend duur is en ik elke dag toch wel een aantal sneetjes brood eet, besloot ik om mijn ontbijt eens aan te passen. Ik heb verschillende recepten voor havermout geprobeerd en uiteindelijk een combinatie gevonden die ik erg lekker vind én die ook goed genoeg vult. Door de toevoeging van Chiazaad én lijnzaad is ie ook nog eens ontzettend gezond! Je kunt dit ‘s avonds alvast maken, zodat je het ‘s ochtends alleen even hoeft op te warmen. Voeg wel de bosbessen, frambozen, en bramen dan pas ‘s ochtends toe. In mijn geval gebruik ik diepvriesfruit (zoals te zien is op de foto, oops!) en als je dat een nacht laat staan, dan is er super veel extra vocht in je havermout gekomen.

Ik zie dat veel recepten yoghurt gebruiken in plaats van haver(melk) en dan hoort het koud gegeten te worden. Dat ga ik deze week ook eens proberen. Wellicht zie je het resultaat hier binnenkort terug! 😉

Ingrediënten
250 ml havermelk (Oat Dream)
30 gram havermout
1/2 banaan, geprakt
1 el bosbessen
1 el frambozen
1 el bramen
1 el geraspte kokos
1 el Chiazaad
1 tl lijnzaad
1 tl palmsuiker
1 tl vanille extract
1 tl kaneel

1. Meng alle ingrediënten in een kom en roer goed door. Giet het vervolgens in een klein pannetje en verhit het gedurende 10 minuten. Voeg na 5 minuten de bosbessen, frambozen en bramen toe.

That’s it! Enjoy! ♥

Advertisements

10 thoughts on “Recept: Fruitig Havermout Ontbijt

    • Ik moet zeggen dat het heel goed gaat! De eerste paar dagen vond ik het lastig om te onthouden dat ik geen gluten meer at die week, haha. Het is zo’n gewoonte! Ik maak er over een week een artikel over: eerst even op vakantie 😉 Ik hoop dat ik het daar ook zo goed mogelijk kan volhouden. Kan al wel verklappen dat ik het gevoel heb dat ik minder buikpijn heb en me op een of andere manier ‘lichter’ voel 😀

  1. Dat zou wel heel fijn zijn, als dit helpt! Ik denk idd dat je zelf wel eens wat moet uitproberen. Misschien moet ik het ook eens doen. Want mijn buikklachten zijn ook niet leuk meer, nog nooit echt iets gevonden door de medici. Weet jij trouwens hoe het zit met glutenvrije en niet-glutenvrije havermout? Ik kom beide tegen op internet in recepten, maar snap nog niet hoe dat zit.
    Nou, fijne vakantie!!!

  2. Pingback: Recept: Overnight Oats met Yoghurt | Blij Zonder Suiker

  3. Hoihoi, Ben benieuwd hoe het inmiddels met je experiment gaat! HElpt het? Merk je verandering? Lukte het op vakantie ook? De MDL arts heeft me gisteren advies gegeven glutenvrij te proberen, ook al is er niets geconstateerd dat in die richting wijst… Ik twijfel er zelf aan, omdat ik na maaltijden waar de meeste gluten in zitten (nog niet eens tarwe, maar havermout met mogelijk een heel klein beetje, boekweit idem, en speltmeel) relatief weinig klachten heb, en na glutenvrije maaltijden zelfs meer. Nou ja, ik zie wel. Ben dus benieuwd wat je experiment nu gebracht heeft! Groetjes, Petra

  4. Speltbrood hebben ze tegenwoordig ook bij (onze) AH voor €2,49.
    Ik geloof ook dat tarwe een boosdoener kan zijn. Lees ik in Nourishing Traditions.
    Succes met alles, ik vind je recepten goed bruikbaar!
    Joke

  5. Even voor de duidelijkheid: spelt bevat veel meer gluten dan tarwe. Dat is dus geen goede vervanging. Verder bevatten gewone haver en zeker havermelk vrijwel altijd (dieetvoeding uitgezonderd, maar er bestaat geen gv havermelk) ook gluten. Ook niet doen dus, als je denkt dat gluten de boosdoener zijn…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s